top of page

AKTEPE ZEYTİNYAĞLARI

Aktepe Zeytinyağlarının üretimi Ayvalık – Altınova bulunan 1887-1888 yıllarında yapılmış tarihi Handa başlamıştır. Bu Han Çanakkale – İzmir arasındaki en ünlü Han(misafirhane) ünvanını almış ve uzun yıllar yolculuk edenlere dinlence yeri olmuştur.

Han’ın sahibi Ziya Şükrü Şensal 1940 yılında bu Hanı zeytinyağı fabrikası ve un değirmeni olarak değiştirerek zeytinyağı ve un üretimine başlamıştır. (Ayrıca Ziya Şükrü Şensal 1942 – 1949 yılları arasında Altınova Belediye Başkanlığını da yapmıştır.)

1970’li yıllara kadar Ziya Şükrü Şensal yönetiminde un ve zeytinyağı fabrikası olarak çalışan değirmen bu yıldan sonra Ziya Şensal yönetimine geçerek sadece zeytinyağı fabrikası olarak hizmet vermiştir.(Bununla birlikte Ziya Şensal da 1984 – 2006 yılları arası aralıksız Ayvalık Ticaret Odası Başkanlığı ve 1996 – 2001 yılları arası TOBB Komisyon Başkanlığı görevlerini de yapmıştır.)

1980’li yılların ortalarında birkaç değişiklik yapılsa da 2006 yılına kadar taş kırma ve pres (sulu baskı) yani geleneksel yöntemlerle üretime devam etmiştir.

Bu yıldan sonra tamamen değişikliğe uğrayarak modernize edilen fabrika ailenin kendine ait zeytinliklerinden topladığı zeytinleri titizlikle işleyerek bugün üçüncü kuşak olarak ISO 9001:2008 (kalite yönetim sistemi) ve ISO 22000:2005 (gıda güvenliği yönetimi) belgeli kontini tesisinde Aktepe tescilli markasıyla üretimine devam etmektedir.
Fabrikanın günlük zeytin işleme kapasitesi 40 ton olup her yıl Ekim – Kasım – Aralık – Ocak aylarında faaliyet gösteren firma ilk iki ayı erken hasat olmak üzere tüm yağlarını tüketiciye sunar.
Firmanın özelliği sadece Ayvalık tipi zeytinlerinden elde edilen Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi İşaretli natürel sızma zeytinyağı üretmesidir. Ayrıca üretilen yağların tümü krom tank ve klimalı depolarda muhafaza edilmektedir.

cunda ajans ayvalık.jpg
bottom of page